DE EN HR Centar za informiranje kupaca (od 0 do 24)072 500 400
22.05.2019.

CIJENE PLINA U HRVATSKOJ – PODACI EUROSTATA

Novi podaci Eurostata

U drugoj polovici prošle godine Hrvatska ima najveći pad cijena plina za kućanstva u EU

Hrvatska je u drugoj polovini prošle godine zabilježila najveći pad cijene plina za kućanstva među zemljama Europske unije, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska s najvećim padom cijene plina za kućanstva

U drugoj polovini prošle godine najviše su na godišnjoj razini porasle cijene plina za kućanstva, iskazane u domaćoj valuti, u Irskoj, za 17,3 posto. Slijedi Bugarska s poskupljenjem plina za kućanstva za 16,5 posto, te Švedska gdje je taj energent poskupio 16,4 posto. Hrvatska je pak u drugoj polovini 2018. bilježila najveći pad prosječne cijene plina za kućanstva iskazane u kunama, za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, napominju u Eurostatu. Slijedi Portugal s pojeftinjenjem plina za 1,9 posto.
Iskazano u eurima, prosječne su cijene plina za kućanstva u drugoj polovini prošle godine bile niže od pet eura za 100 kWh u Mađarskoj i Rumunjskoj (gdje su iznosile 3,5 eura), te u Hrvatskoj (3,6 eura), Litvi (4,1 euro), i Estoniji i Luksemburgu (4,3 eura). Cijene više od 10 eura za 100 kWh zabilježene su u Švedskoj (12,2 eura), Italiji, (9,5 eura), Danskoj (9,1 euro), Španjolskoj (8,8 eura) i Nizozemskoj (8,6 eura).
Prilagođene za kupovnu moć, najniže su cijene plina u drugoj polovini prošle godine plaćala kućanstva u Luksemburgu, 3,5 PPS-a. Slijede Velika Britanija sa 4,7 PPS-a, te Hrvatska i Estonija s 5,6 PPS-a. Najviše su pak bile cijene plina iskazane PPS-om za kućanstva u Švedskoj, 10,1 PPS-a, Španjolskoj, 9,7 PPS-a, te Italiji i Portugalu, 9,6 PPS-a.
Najviši je udio poreza i nameta u prosječnoj cijeni plina za kućanstva zabilježen u Danskoj i Nizozemskoj, gdje je na njih otpadalo nešto više od polovine cijene tog energenta. U Hrvatskoj su porezi i nameti činili petinu prosječne cijene plina za kućanstva u drugoj polovini 2018., pokazuje Eurostatovo izvješće. Najniži su udio poreza u cijeni plina bilježili Luksemburg i Velika Britanija, od 10 posto.

Plin za poduzetnike u EU znatno poskupio u drugoj polovini 2018.; blagi rast cijena struje

Cijene prirodnog plina za poduzetnike u Europskoj uniji znatno su porasle u drugoj polovini 2018. dok su cijene struje bilježile višestruko blaži rast, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.
Osjetno je više u drugoj polovini prošle godine prema Eurostatovim podacima porasla cijena plina za poduzetništvo u EU, za 11,0 posto na godišnjoj razini, na 3,1 euro za 100 kWH. Suprotno cijenama struje, plin je u proteklih deset godina pojeftinio 20,4 posto, navode u Eurostatu.
Cijene plina kretale su se pak u rasponu od minimalnih 2,5 eura po 100 kWh u Belgiji preko nekih 4,8 eura u Švedskoj do maksimalnih 5,9 eura u Finskoj. U Hrvatskoj bile su prema Eurostatovoj tablici nešto niže od tri eura za 100 kWh. (Hina)